понеділок, 10 травня 2010 р.

Важкий місяць травень


Ура! У мене з'явилися кілька зацікавлених читачів :) Це кльово. Але накладає певну відповідальність. Слід писати. А коли його, ік лиху, писати, якщо часу катастрофічно катма? Цей місяць просто якийсь божевільний...

Почалося з Форуму видавців для дітей 29 квітня - 1 травня. Дочка влаштувала там чудову виставку ілюстрації до дитячих книг. Були представлені переважно молоді художники, Галя каже, що у цьому напрямку взагалі мало хто працює - роботи багато, а попит незрівнянно менший, аніж у "дорослих" видавництвах. Втім, тему треба розвивати, бо маємо певну кризу на цьому ринку. Усе здомінував стиль АБАБАҐАЛАМАҐИ, частково Видавництва Старого Лева, та цього мало для виховання доброго смаку в дітей. Мені дуже бракує такого рівня якості, який представили на Форумі литовці - вільнюське видавництво Nieko rimto. Я плакав, наче корова з їхнього логотипу, побачивши цих чудесних ангелів, ці фантастичні за вишуканістю зразки графіки для дітей. Та і як тут не заплачеш, коли пересічна книжка коштує близько 30 євро.

А ще на Форумі я несподівано зустрів Ларису Крушельницьку.


Боже мій! минуло тридцять років, відколи я вперше поїхав у археологічну експедицію, якою вона керувала! І ось казковий Непоротів ожив на сторінках її нової книжки про тваринок-улюбленців, а на обкладинці - акварель із зображенням нашого табору. У третій справа наліво палатці ми прожили усе літо із Олегом Фешовцем, у видавництві якого вийшла ця книжка. Я іще до неї повернуся. Це розмова на довше.

А ще в "Астролябії" уже доволі давно вийшли чудові українські переклади толкінівських "Гобіта", "Володаря перстенів", "Сильмариліона", які я нарешті собі придбав і по вуха занурився у чарівний світ розкішного перекладу Оленки Фешовець і Назара Федорака ("Фродо живий!") та власних спогадів. Це ж бо, майже тридцять років тому, їдучи археологічною вантажівкою з одного розкопу на інший, ми змели у книгарні на околиці Івано-Франківська перший український переклад "Гобіта" (Мокровольського). З тих часів наше братство, наші уподобання і наша життєва програма. Тепер, коли ідейні нащадки чорного володаря знову мутять воду на Сході, а донецькі косоморди розпродують Гобітанію оркам, - дуже помічне читання.

А як на нього знайти час, коли тут достоту дев'ятий вал справ. По-перше, цілий тиждень розбирали із Лесею Коваль та групою її менеджерів підсумки Форуму для дітей і планували, що його робити з осіннім Форумом. По-друге, з Києва прислали верстку Фіцовського, яку треба терміново допрацьовувати (традиційна історія: просив же, благав, не чіпайте цитат! Зачепили по повній програмі, причому майже у всіх внесених зопалу непотрібних поправках верстальниця примудрилася наробити безліч власних опечуток. Гррр). По-третє, щось заворушилися у харківському "Фоліо" і начебто хочуть видавати повну версію афоризмів Леца, отож, варто їх творчо переглянути. По-четверте, 12-14 в Києві буде конференція про польсько-українські стосунки з нагоди 90-ліття союзу Петлюра-Пілсудський. Мене запросили прочитати реферат про Яцека Куроня, а відтак ще пару днів збираюся помандрувати Україною. Врешті, по-п'яте, в останню декаду травня у Дрогобичі відбудеться черговий Шульцівський фестиваль, приїде Адам Міхнік, мені з дружиною зарезервований готель у Трускавці, вийде друком путівник шульцівськими місцями у Дрогобичі із моїми перекладами уривків текстів генія.

Карочє, якщо ви знаєте, як тут не поїхати дахом, то скажіть. Особливо, коли сидіти на вулкані під назвою "Яніківська Україна", щодня приєднуватися у мордокнижці до якихось чергових ініціатив проти розпродажу України, підписувати чергові відозви та заклики і придумувати, що його робить із ненькою недолугою. А тут іще справжній шквал чудових публікацій у російській незалежній пресі з приводу "побєдної" істерики медвепутів і лояльного підгавкування їхніх європейських психоаналітиків і мюнхеноїдів - хоч взагалі не спи, а лиш читай і читай.

Та якось воно буде. А як, напишу іншим разом.

1 коментар:

  1. Ох, же ж ці верстальники...)
    Тішіть, що видавці надумалися видавати Фіцовського та Лєца)))
    І що незабаром фестиваль Шульца!
    Після травня завжди настає тепле літо, сповнене квітів та меду. А все решту бджоли.

    ВідповістиВидалити